Bouwwoordenboek
Van het moment aan de teken tafel tot de oplevering van het project moeten er veel dingen worden geregeld. Op deze pagina staan verschillende begrippen die tijdens het bouw proces zeker een rol zullen spelen met wat er gebouwd gaat worden.
Fase 1 - onderzoek
Architect : Een architect houd zich bezig met het visualiseren van ontwerpen en bouwtekeningen voor bouwprojecten. Deze tekeningen worden vakkundig gemaakt met veel technische details, omdat de tekeningen uiteindelijk als rode draad tijdens de constructie zal gelden. De architect houd rekening met veel verschillende details en veiligheidseisen zodat de uit eindelijke te bouwen woning conform alle richtlijnen en gewenste afspraken zal voldoen.
Akte van levering : Deze akte word door een notaris vastgesteld en bevat informatie over de geleverde grond en eventueel gebouwde woning.
Bestemmingsplan : In Nederland heeft elk stuk grond een bestemming, deze kan worden omgeschreven als wonen, werken, groen, of verkeer. Het bestemmingsplan word door de gemeente gebruikt als richtlijn wat er op een stuk grond mag gebeuren. Ook staan er in het bestemmingsplan verschillende eisen waaraan een bouwplan zich moet houden zoals de goothoogte, nokhoogte, en bouw grote. Het bestemmingsplan kan per gemeente variëren, en is in sommige omstandigheden ook aanpasbaar bij overleg.
Bouwkavel : Een bouwkavel is een andere beschrijven voor grond waar op gebouwd mag worden. Wat er op een kavel gebouwd mag worden staat in het bestemmingsplan.
Bouwrijp : Wanneer de grond van de kavel klaar is om bebouwd te worden.
Bodemonderzoek : Bij een bodemonderzoek worden er verschillende monsters genomen van de grond en gekeken of de grond verontreinigd is. Wanneer de grond voldoet aan de op dat moment geldenden NEN eisen zal er een schoongrond verklaring worden afgegeven. In de meeste gevallen is een bodemonderzoek nodig om een bouwvergunning te kunnen aanvragen. Wanneer uit onderzoek blijkt dat de grond vervuild, zullen er extra werkzaamheden moeten plaatsvinden om uiteindelijk alsnog een schoongrond verklaring te verkrijgen.
Bouwrente : Wanneer er een nieuw huis gebouwd gaat worden zullen er kosten worden gemaakt door de aannemer. Deze kosten kunnen in sommige gevallen nog niet direct betaald worden omdat de hypotheek aanvraag nog niet helemaal rond is. Bij het afsluiten van een hypotheek is er altijd een onderpand nodig, dit is in de meeste gevallen de woning. Als de woning nog gebouwd moet worden, is het onderpand er nog niet, want deze moet nog gebouwd worden.
Over de periode dat de aannemer al kosten maakt zal er bouwrente worden gerekend. Over het algemeen schommelt de bouwrente tussen de 4% en 8%. Het is daarom belangrijk om goed te onderzoeken welke percentages er worden gerekend door de aannemer.
Wanneer de hypotheek is afgesloten hoeft er geen bouwrente meer worden gerekend, omdat de kosten uit het opgestelde bouwdepot zullen worden betaald.
Bouwvolume : De maat van toegestane kubieke meter (m3) bouw massa per vierkante meter (m2). Het bruto-bouwvolume wordt gemeten met inbegrip van de buitenmuren en dak, gezien vanaf het maaiveld
Energie zuinig bouwen / Ecologisch bouwen : Het is tegenwoordig een belangrijk thema en het word ook steeds groter onderwerp in de realisatie van projecten. Bij de bouw kan er worden gekozen om enkel met duurzame en milieu verantwoorden materialen te werken zoals hout. Bij het project kan er ook worden gekozen voor bijvoorbeeld een gas loze woning, of een warmtepomp. Kortom bouwen met zo min mogelijk impact op het milieu.
Kadaster : Bij het kadaster kan informatie worden aangevraagd over registergoederen. Woningen en grond vallen bijvoorbeeld onder deze registergoederen. De gegevens maken duidelijk wie eigenaar is en wat de officiële grenzen zijn van de grond. De gegevens kunnen door elke particulier worden opgevraagd tegen een kleine vergoeding.
Ontwerpen : Het ontwerp van een woning is een uitgebreid proces waarbij heel verschillende details meespelen. Het ontwerpen van een woning word veelal gedaan in samenwerking met een architect
Fase 2 - Vergunningen en uitwerken
Bouwbesluit : In het bouwbesluit staan verschillenden bouwtechnische eisen waaraan elk bouwwerk minimaal moet voldoen. Deze eisen hebben te maken met Veiligheid, gezondheid, milieu, en energiezuinigheid
Bestek : In het bestek is een verzameling van documenten waarin nauwkeurig word beschreven welke werkzaamheden er uitgevoerd gaan worden, maar ook de benodigde materialen, bouwtekeningen, voorwaarden en de kwaliteitseisen zul er in het bestek worden teruggevonden.
Beng : De beng norm is een pakket van richtlijnen waaraan nieuwe woningen moeten voldoen. Deze richtlijnen zijn gericht op het terugbrengen van de energie behoeften en het verlagen van de CO2 uitstoot van een woning. Dit wordt gerealiseerd door te focussen om het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en te minderen op het gebruik van fossiele energiebronnen. De huidige richtlijnen zijn ingegaan op 1 januari 2021 en zijn en een vervanging van de EPC-richtlijnen
Beeldkwaliteitsplan : Bij de ontwikkeling van een gebied wordt er ook vaak gebruik gemaakt van een beeldkwaliteitsplan. In dit plan zijn verschillende richtlijnen waaraan iets in een gebied moet voldoen. Deze richtlijnen zijn onderverdeeld in drie criteria: openbare ruimte, erf, erfafscheidingen, en bebouwing. Het beeldkwaliteitsplan valt daarom samen met de welstandsnota.Een voorbeeld hiervan is dat wanneer een nieuwe woning word gebouwd in een wijk het ontwerp van de nieuwe woning wel binnen het straatbeeld past en niet teveel verschilt met de huidige woningen
EPC Norm : Deze norm geeft de energie prestatie weer van een woning. Enkel is deze norm vanaf 1 januari 2021 vervangen door de beng bij nieuwe projecten. De EPC-norm werd als richtlijn gebruikt waaraan een woning standaard moet voldoen binnen de eisen van het dan geldende bouwbesluit
Leges : Wanneer een vergunning word aangevraagd bij een gemeente zullen er kosten worden berekend voor de vergunning en andere administratieve werkzaamheden. De kosten zullen aan de gemeente moeten worden betaald.
NEN : De NEN stelt richtlijnen op voor producten, werkwijze en diensten. Deze richtlijnen spelen een belangrijke rol in de bouw, omdat deze normen worden gehanteerd om onder anderen veiligheid, efficiëntie, en duurzaamheid te kunnen waarborgen. De NEN-richtlijn komen terug in verschillende fases van bouw projecten. Bijvoorbeeld bij grondonderzoek, of woonrichtlijnen.Veel voorschriften uit het bouwbesluit zijn NEN-genomeerd
Omgevingsvergunning / bouwvergunning Voordat er gebouwd mag worden moet er eerst een omgeving vergunning ook wel bouw vergunning genoemd worden aangevraagd. Deze vergunning kan worden aangevraagd wanneer alle ontwerpen van het project zijn goed gekeurd.
Sloopvergunning Wanneer er meer dan 10m3 gesloopt gaat worden, zal er in de meeste gemeentes een vergunning moeten worden aangevraagd om de werkzaamheden te mogen uitvoeren.
Vergunningen : Voordat er gebouwd mag worden zal er eerst een vergunning moeten worden aangevraagd. De belangrijkste vergunning is de omgevingsvergunning ook wel de bouwvergunning genoemd.
Welstand : Voordat er gebouwd mag worden moeten de plannen van het project worden gekeurd door een welstandscommissie. Deze commissie zal kijken of de plannen passen in de opgestelde eisen. Deze eisen moeten er voor zorgen dat iedereen in een omgeving kan leven die gezond, veilig, en aantrekkelijk is om in te wonen en werken. De welstandscommissie heeft een adviserende rol aan de gemeente over het gebouw en de materialen. Deze gestelde eisen kunnen per gemeente verschillen.
Fase 3 - Bouwen
Aannemer : Een aannemer zal de verantwoordelijkheid nemen om er voor zorgen dat de woning gebouwd zal worden. Een aannemer zal dit realiseren door verschillende partijen te coördineren en het project binnen het overeengekomen termijn te voltooien voor de afgesproken prijs.
Aannemer overeenkomst : Wanneer de woning gebouwd word door een aannemer zal er een aannemer overeenkomst worden getekend. In deze overeenkomst zullen alle afspraken staan en werkzaamheden die de aannemer zal gaan realiseren. Ook wel de koop akte bij een nieuwbouwwoning
Isolatie : Het isoleren van een woning zorgt ervoor dat een woning eenvoudiger warm kan worden gehouden doordat de kou niet naar binnen kan en de warmte niet naar buiten. Een woning kan met verschillende technieken worden geïsoleerd Bij projecten van Bouwen4jou raden we eigenlijk altijd duurzame methoden aan zoals houtwol isolatie. Een goed geïsoleerd huis zorgt uiteindelijk voor een lagere energie rekening
Casco woning : Wanneer er word gekozen om een casco woning te laten bouwen zal de woning worden opgeleverd wanneer deze wind en waterdicht is. Hierbij zullen bijvoorbeeld de ramen, deuren, en dakpannen worden bevestigd, maar er zal nog wel veel moeten gebeuren voordat er eigenlijk gewoond zou kunnen worden. Wanneer er word gekozen voor de oplevering als casco woning kunnen er kosten bespaard worden doordat de arbeid uren van de aannemer wegvallen.
Dakhelling : De hoek die het dakvlak maakt met de vloer. De hoek van het dak speelt buitenaf een belangrijke rol bij de uitstraling van de woning, maar de helling speelt ook mee in het uiteindelijke vloeroppervlak wat gebruikt kan worden.
Faalkosten : Bij de bouw en ontwikkeling van een woning zullen er altijd kosten ontstaan die zullen moeten worden gemaakt om het eindproduct op te leveren.
Goothoogte : De hoogte van dakgoot tot aan de grond
Loodslab : Als er een dakkapel op het dak aanwezig is zal in veel gevallen een loodslab worden gebruikt om de overgang van het dak op dakkapel waterdicht te maken. Tegenwoordig worden er ook andere technieken gebruikt om dit effect uit te oefenen
Nok hoogte : De hoogte van de top van het dak tot aan de grond
Houtskeletbouw : Houtskeletbouw is een methode waarmee een woning gebouwd kan worden. Hierbij word het frame of de constructie van de woning helemaal met hout gebouwd. Het houtskeletbouw systeem van Suteki word geproduceerd in een fabriek. Doordat het kant en klaar op de bouw plaats word geleverd kan het direct worden gemonteerd en zal de woning al binnen enkele dagen wind en water dicht zijn. De voordelen Tegenwoordig zijn de nadelen van houtskeletbouw goed oplosbaar waardoor het een methode is geworden die voor grote en kleine projecten gebruikt kan worden zonder enige problemen.
Ondervloer : Geluidsisolerende tussenlaag van zachtboard die bij een houten vloer onder vloerbedekking wordt aangebracht.
Prefab woning : Bij een prefab woning zullen alle onderdelen in een fabriek tot elementen gemaakt waardoor het op de bouwplaats direct gemonteerd kan worden en er al snel de volgende fase van afwerking kan woorden ingegaan.
RC Waarde : De RC waarde omschrijft de thermische isolatie waarde van een woning. Hoe beter de RC waarde hoe beter de thermische isolatie waarde en hoe energiezuiniger de woning. De RC waarde van de constructie word uitgedrukt in m2k/w en geeft de warmte weerstand aan.
Equivalent daglichtoppervlakte (Ae) : De grootheid Ae in m2 die als maat voor de daglichttoetreding wordt gehanteerd. De Ae moet berekend worden conform de NEN 2057
Systeembouw : Wanneer er gebouwd word volgens een bepaald systeem word het ook wel systeembouw genoemd. Bouwen met een systeem kan efficiëntie en kwaliteit combineren zodat er een mooi resultaat ontstaat. Het is ook zeker zo dat bij systeembouw er nog steeds genoeg ruimte is voor eigen wensen en ontwerpen.
Woning bouw : Een woning bouwen is een uitgebreid proces waar veel verschillende fases een invloed zullen hebben op het traject. Ook zal er met verschillend partijen contact moeten worden gezocht voordat überhaupt begonnen kan worden met bouwen
Zonnecollector /Zonnepaneel : Met een zonnepaneel of -collector kunt u zelf energie opwekken. Met een zonnepaneel wordt elektriciteit opgewekt uit daglicht. Met een zonnecollector wordt warmte opgewekt die kan worden gebruikt voor het verwarmen van water.
Fase 4 - Opleveren
Gebruiksoppervlak : Het vloeroppervlak van woning wat gebruikt kan worden. Word afgekort beschreven als GO. Dit oppervlak word berekend door de vaste obstakels van de omgeving van de totale oppervlakte te halen volgens de NEN 2580
Oplevering : Wanneer alle werkzaamheden klaar zijn van de woning en het punt is bereikt dat er gewoond kan worden zal de officiële sleutel overdracht plaats vinden van de aannemer naar de opdrachtgever. Bij de oplevering is het altijd belangrijk om het gehele huis door te lopen en te kijken of alle afspraken zijn nagekomen en of alles goed is afgewerkt.