Bouwen4jou

View Original

Hout en geluid

ongeveer 3 minuten leestijd

Op dit moment brengt een groot deel van Nederland thuis meer tijd door dan wat iedereen normaal gewend is. Een huis of appartement waar je leeft is daarmee dan ook één van de meest belangrijk omgevingen waar je veel  tijd doorbrengt. Het is daarom ook belangrijk dat je er fijn en comfortabel kan voelen. 

Bij de bouw van nieuwe objecten worden daarom ook veel verschillende aspecten in acht genomen dat iemand in een veilige en comfortabele omgeving kan wonen. Vandaar dat er in Nederland voor elk aspect verschillende normen zijn opgezet waaraan een project minimaal aan moet voldoen.
Een belangrijk een aspect hiervan is bijvoorbeeld geluid. Het is natuurlijk lekker dat als je thuis bent je eigen muziek lekker kan aanzetten op de stereo, of dat niet elk geluid van de buren hoort. 

Bij houtskeletbouw word er vaak gedacht dat geluid een obstakel is. Een aantal jaren geleden was dit ook eigenlijk ook echt wel een oprecht probleem, maar de laatste jaren hebben verschillende onderzoeken duidelijk gemaakt dat het zelfs mogelijk is om met houtskelet betere resultaten te boeken dan de gestelde normen. 

Suteki als voorbeeld

Een voorbeeld hiervan is een onderzoek dat is gedaan door het Belgische onderzoek bureau WTCB. In België hebben zij bij een groot appartementen complex wat met het Suteki systeem is gebouwd de akoestische prestaties onderzocht. In het in totaal uit het 8000 m2 en uit vier woonlagen bestaande complex zijn verschillende metingen gedaan. De binnengekregen resultaten maakte direct duidelijk dat het wel degelijk mogelijk is om met hout aan de geluidsnormen te voldoen.

De elementen van het Suteki houtskelet systeem hebben een standaard breedte van 120 mm. Hierdoor is er gelijk een brede spouw aanwezig in zowel de opbouw van de vloer en wanden. 
Bij de constructievloer werden de resultaten behaald door op een innovatieve manier de vloeropbouw te realiseren. Met behulp van onder anderen plafondplaten, een dikke kiezellaag, en houtwol isolatie. 
Bij de wanden zijn de resultaten behaald met een tamelijk simpele wand opbouw. Aan de binnenkant van de appartementen is een dubbele gips plaat bevestigt en de spouw opgevuld met duurzame houtwol isolatie.

De prestaties die zijn gehaald waren zelfs beter dan de strengste criterium volgens de Belgische norm. Bij de contactgeluidisolatie werd er 9 decibel beter gescoord dan de vereiste en bij de luchtgeluidsisolatie werd er zelfs 14 decibel beter gescoord dan het vereiste.
Ook al zijn deze resultaten gebaseerd op de Belgische normen. Het geeft een duidelijk beeld dat het mogelijk is om een appartementen complex of kantoor te bouwen met een houtskelet systeem en op akoestische prestatie zeer goed te scoren!